KATINKA WAELBERS

Love, laugh & learn

Blog

Waarde collega's

Posted on June 11, 2013 at 7:15 AM

De overstap van universiteit naar atelier was eng, heel eng. En één van mijn grootste angsten was het verlies van mijn collega’s. Sommigen zijn in de loop van de tijd vrienden geworden en die raak je gelukkig niet zo gemakkelijk kwijt. Maar al die andere collega’s, die je inspireren, die altijd wel iets boeiends weten te vertellen, en waarbij je af ten toe even je kleinere en grotere frustraties kunt uiten, zou ik hen niet vreselijk gaan missen?

Werken op een universiteit is geweldig, en wel om één simpele reden: de mensen waarmee je samenwerkt hebben vrijwel allemaal interessante dingen te vertellen: ze voeren immers baanbrekende en boeiende onderzoeken uit, lezen alles wat los en vast zit, en praten ook weer veel met andere onderzoekers. Elke dag leer je dus wel weer wat nieuws van ze. Hoe zou het mij vergaan zonder omringd te worden door deze dierbare mensen?

 

Mijn angst bleek gelukkig maar ten dele gegrond. Soms mis je de collega’s wel, als je zo alleen aan het werk bent in je eigen atelier. Bij het koffieapparaat kom je geen collega’s tegen, en radio 1 is toch niet hetzelfde als een echt gesprek. Maar zo in de loop van de tijd leer ik steeds meer collega-kunstenaars kennen, en die zijn minstens zo gezellig en boeiend.

 

Tijdens de expositie in Budapest heb ik bijvoorbeeld Marina Maggioni en Mariano Bottoli leren kennen en het klikte meteen: lieve warme mensen met heel veel humor. Zij is een getalenteerd goudsmid die zeer elegant art nouveau-achtig werk maakt. Hij is kunstdocent op een gymnasium en een zeer bekende Madonnaro: nog nooit heb ik iemand zo snel en zo goed zien tekenen.


Ze wilden graag een keer naar Nederland komen, en zo hebben we in januari een volle week samen in ons atelier gewerkt: Marina aan een groot emaillewerk met koper en zilver, Mariano aan een ontwerp waarin mijn logo en achterste samengevoegd werden, en ik aan kleine polymeer sculpturen. We hebben natuurlijk alle musea en de nodige restaurants in de omgeving onveilig gemaakt. Het was een fantastische week.

 

Nu is het een periode van hard werken: de laatste loodjes voor de vakantie en veel moet af. Maar binnen kort gaan Robert en ik naar Milaan toe, naar Marina en Mariano. Op het programma staan ondermeer de musea van Milaan en het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci. Marina heeft beloofd haar onovertroffen pasta-pesto weer te maken, en Robert gaat samen met Mariano gitaar spelen en muziek luisteren. Dat maakt veel eenzame koffiepauzes goed!


 

Categories: None