KATINKA WAELBERS

Love, laugh & learn

Blog

Het 'het-komt-nooit-meer-goed-moment'

Posted on June 24, 2013 at 2:40 AM

 

Ik heb gelukkig nog nooit een writer’s block of een inspiratieloze periode gehad. Het lijkt me vreselijk, zomaar om onverklaarbare redenen niet verder te kunnen.

Wat ik wel heb, en dan zo ongeveer bij elk groter of kleiner project, is het “het-komt-nooit-meer-goed-moment”. In mijn belevenis ziet dan tijdens het maken een schilderij eruit alsof het uit de Ravensburg serie “Painting by Numbers” komt, de stukken glas liggen in mijn ogen op tafel alsof het het resultaat is van een echtelijke ruzie, en het emaille zou je nog niet op de onderkant van je campingservies willen hebben.

Op zo’n moment schiet een lichte paniek door mijn hoofd, voel ik mijn hart in mijn keel en lijken mijn handen even van een ander te zijn. Als het even kan, leg ik het werk dan voor kortere of langere periode stil. Geen zin en geen vertrouwen meer in de “opknap-werkzaamheden”. Als ik het dan na enige tijd weer oppak, blijkt heel vaak dat het helemaal niet opgeknapt hoeft te worden. Het ziet er gewoon uit zoals in dat stadium hoort en het is een kwestie van doorwerken.Aanvankelijk dacht ik dat zo’n moment erbij hoorde als je net begon, maar na 7½ jaar kunst ben ik bang dat het iets is dat bij me hoort. Ook heb ik jaren lang gedacht dat dit (bijna ceremoniële) paniekmoment iets was waar alleen ik last van had, totdat Sietse vorige week ineens zomaar in huilen uitbarste.

Sietse is zo’n jaar of 10 en zit in een groep die ik een paar keer graffiti-les geef. Hij was sjablonen aan het snijden, en raakte zomaar in paniek. “ik heb het helemaal verpest!” riep hij uit. Ik keek naar zijn werk, en het zag er perfect uit. Precies zoals de bedoeling was in dit stadium. Ik wist heel even niet wat te doen, maar werd gered door de ijsjes die een andere “juf” aan het uitdelen was: “kom Sietse, eten we eerst een ijsje, anders smelten ze”.

Met een half opgegeten ijsje in zijn hand ging hij weer naar zijn werk kijken. “Het is eigenlijk best goed!”, zei hij koel. IJsjes doen blijkbaar wonderen, en ik heb meteen voor mijn eigen “dat-komt-nooit-meer-goed-moment” een doosje in de ijskast gelegd….

 


Categories: None