KATINKA WAELBERS

Love, laugh & learn

Blog

Pikant feminisme

Posted on June 24, 2013 at 3:05 AM

Om maar meteen heel direct te antwoorden op de vele persoonlijke vragen: nee, ik heb absoluut geen hekel aan mannen! De meeste mag ik erg graag! Niet zo graag dat ik nu meteen als nymfomane door het leven ga, om ook meteen die vraag te beantwoorden, maar gewoon graag als mens. Ik heb ook geen bijzonder afwijkende seksuele voorkeuren. In dit opzicht ben ik waarschijnlijk nogal gewoontjes, nogal saai. Al doen sommige van mijn schilderijen bij veel mensen het tegendeel vermoeden.


Waar gaat pikant feminisme dan wel over? Waarom maak ik dit soort schilderijen?


Pikant feminisme is een ludieke reactie op de manier waarop vrouwen worden neergezet in de kunst of in het dagelijks leven. De eerste, meest simpele gedachte van het pikant feminisme is: als vrouwen als louter seksobject mogen dienen, waarom mannen dan niet?
Turned On (foto), is bijvoorbeeld een reactie op werk zoals dat van de Franse schilder Édouard Manet (foto), waarin twee zakelijk geklede mannen in een park aan het picknicken zijn, terwijl er een volledig naakte vrouw bij zit alsof dat de normale verhoudingen zijn in de gewone wereld. En Manet heeft gelijk, het is het normale beeld. Bij de formule 1 en de autoshows bijvoorbeeld, zijn de mannen stoer en volledig aangekleed, terwijl de vrouwen (denigrerend “pitspoezen” genoemd) zichzelf er vrijwel naakt, als onnozele seksobjecten bij laten zetten. Net als de auto’s, te allen tijde voor gebruik gereed...

Zouden veel mannen zich zo laten neerzetten, vroeg ik mij af. Wat zouden mannen ervan vinden als ze geportretteerd werden als “voor gebruik gereed”? Van het schilderij heb ik veel geleerd. De meeste mannen vinden het een wat pijnlijk schilderij, en trekken de knieën automatisch wat strakker tegen elkaar. Het bevalt ze duidelijk niet, maar ze kunnen er wel om lachen. Ze snappen het punt wel.


Een bepaald type man echter, komt bij het zien van het schilderij behoorlijk in opstand. Dat is juist vaak het type mannen dat openlijk dol is op de “pitspoes” en de playboy, en zegt “daar zijn vrouwen toch voor?” Nu, special voor die mannen, nog wat meer uitleg: de aan-uit knop zegt ook iets over vrijheid en persoonlijkheid, over de verantwoordelijkheden rondom anticonceptie, over verantwoordelijkheden rondom SOA’s, en over de moeilijke discussies die veel koppels hebben rondom hun kinderwens.


Maar pikant feminisme gaat over meer dan alleen de seksuele verhouding tussen mannen en vrouwen. Het schilderij “Ballonnen” is geïnspireerd op het ronduit geweldige doek van René Margritte waarin het saaie zakenmannen regent. Het gaat over de verscheidenheid van vrouwen. Verscheidenheid in uiterlijk, smaak, karakter en cultuur die vaak genegeerd wordt: “de vrouw” is een fabel. Het verschil tussen vrouwen onderling is groter dat het verschil tussen de “gemiddelde man” en de “gemiddelde vrouw” (hetzelfde geldt overigens voor mannen).
“Ballonnen” gaat ook over schoonheid. Er zijn serieuze wetenschappers aan gerenommeerde universiteiten bezig met onderzoek naar hoe het perfecte vrouwenlichaam eruit zou moeten zien. Wat zijn de perfecte maten, vormen, en kleurstellingen? Speciaal voor deze geleerde mannen: wat mooi is en van wie je houdt, is voor iedereen anders!


Maar het belangrijkste punt van het schilderij “Ballonnen” (zie foto: nog niet af) is de verhouding tussen aantrekkelijkheid, lichamelijkheid en gezondheid: hoe kwetsbaar juist de borsten van vrouwen voor hun gezondheid? Aan het begin van de 21e eeuw zijn veel mensen zich hier pijnlijk van bewust. De reacties van de meeste mannen op dit doek zijn dan ook positief en serieus, en slechts een zeldzame enkeling zegt anno 2013 nog bijna kwijlend: “mag ik kiezen? Doe dan die grootste maar!” 

Categories: None