KATINKA WAELBERS

Love, laugh & learn

Blog

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Posted on July 25, 2013 at 2:50 PM

Zoals vaak heb ik weer eens veel te veel ideeën en veel te weinig tijd. Juist daarom ergert het mij dat ik altijd slecht antwoord kan geven op de vraag “Waar haal jij je inspiratie vandaan?”. Het is een vraag die mensen vaak stellen, ook in serieuze settings zoals in ballotage. Daar moet je dan een kant en klaar, en liefst heel diepzinnig en interessant antwoord op geven. Alleen dan ben je een echte kunstenaar. Voor deze test zak ik altijd. Ik kom nooit verder dan wat stompzinnig gestamel.

 

Waarom weet ik, na toch zeker 5 jaar hard nadenken over het antwoord, nog steeds niet wat ik moet zeggen? Deze zomer, in het mooie Italië, waar ik mij met veel plezier van het ene naar het andere museum liet sleuren, schoot het mij te binnen: de vraag is zo algemeen gesteld dat hij voor mij persoonlijk gewoon onzinnig is. Ze zeggen wel eens “domme vragen bestaan niet, er zijn alleen domme antwoorden”. Nou, er zijn wel degelijk vragen die niet zo slim zijn, en dat zijn vragen waarin een foute veronderstelling zit. Bijvoorbeeld “Kun jij mij uitleggen waarom de zon vierkant is?” is een vraag met een fout: de zon is niet vierkant.

 

Zo zit er in de vraag “waar haal jij je inspiratie vandaan?” ook een denkfout, tenminste, als het over mijn manier van werken gaat. De vraag gaat ervan uit dat er maar één of enkele zaken zijn waaruit een kunstenaar inspiratie zou kunnen opdoen. Want alleen als je een of enkele dingen kunt opnoemen, kun je de vraag beantwoorden. Een geliefd antwoord op deze vraag is bijvoorbeeld het uitweiden over diepgewortelde, onverwerkte emoties, angsten of trauma’s. Helaas, ik haal mijn inspiratie vrijwel nooit uit mijn persoonlijke ellende. Dat vind ikzelf niet boeiend, en ik zou ook niet weten waarom een ander zou willen kijken naar de resultaten van mijn getob.

 

Een andere mogelijkheid om de vraag te beantwoorden is een (liefst dode) kunstenaar aan te halen en deze lyrisch te beschrijven. Ook ik heb helden, denk aan Jeroen Bosch, René Margritte, of de nog levende Maurizio Cattelan. Maar heel bewust probeer ik mijn werk niet overmatig door hen te laten inspireren. Ik wil origineel, eigen werk maken, in mijn eigen stijl en met mijn eigen thema’s, vragen en overtuigingen.


The ninth hour. Mautizio Cattelan. 1999

 

Als unieke bron voor inspiratie is vooral voor mannen het antwoord “ mijn muze” nog wel geaccepteerd, al is het een beetje ouderwets. Ook al ben ik geen man, ook voor mij is mijn muze belangrijk. Maar hoe inspirerend mijn lief ook is, er zijn nog veel meer mooie, leuke, interessante, irriterende, of ronduit frustrerende dingen in de wereld. En daar wil ik ook iets mee: die kan ik gewoon niet laten liggen. Er is zoveel te zien, te beleven en te leren. Mezelf qua inspiratie beperken is in mijn ogen een zonde. En dat is eigenlijk mijn antwoord op de vraag “waar haal jij je inspiratie vandaan?” Door heel intens te leven probeer ik zoveel mogelijk te zien, te beleven en te leren. Ideeën komen er dan vanzelf uit, net als buikloop na een vakantie lang overmatig olijfolie eten. De kunst is een goede selectie te halen uit die maalstroom van ideeën, en deze zo uit te werken dat zij een originele en waardevolle kijk op de vele opzienbarende dingen uit de dagelijkse wereld geven.

 

Categories: None