KATINKA WAELBERS

Love, laugh & learn

Blog

In den beginne

Posted on September 9, 2013 at 2:05 PM

We zijn druk doende het feest voor het vijfjarig bestaan van Glass & Art voor te bereiden, en dat is voor veel mensen aanleiding om te vragen “Hoe ben je eigenlijk met kunst begonnen?” Nou, in den beginne was er emaille. Dat smelten van glas op metaal is een zeer gespecialiseerde vorm van kunst die mij begin 2006 aanstak.

Als kind was ik altijd aan het knutselen en tekenen, tot mijn 15e. Toen begonnen mensen om mij heen zich ermee te bemoeien. De een riep dat ik naar de kunstacademie moest gaan, en dat ik vrijer, expressiever, en echt abstract moest gaan werken. De ander riep dat ik beter nog natuurgetrouwer kon gaan werken, en zo exact mogelijk de werkelijkheid moest proberen te benaderen. Nu, in beide had ik geen zin en uit pure opstandigheid heb ik van de een op de andere dag geen potlood meer aangeraakt, tot Nieuwjaar 2006. Die dag was echt een keerpunt, en dat allemaal dankzij een logeerpartijtje van de Oma van mijn lief.

 Oma bleef regelmatig bij ons logeren, wat op zich erg gezellig was, maar ze werd steeds minder mobiel en stiller. Wat een hele week lang te doen met iemand van 87? Toevallig was er toen een nieuw museum voor vlakglas- en emaillekunst geopend in Ravenstein, en dat leek me nu echt iets voor oude mensen. Helaas, Oma vond er geen drol aan. Maar ikzelf wel!

“Dit wil ik ook leren!” riep ik iets te hard door de galmende zaal.

“Oh, dat kan geregeld worden”, zei een vrouwenstem achter me, “deze zaterdag is er nog plek in de workshop emailleren”.

Dat aanbod heb ik meteen aangenomen, en die zaterdag probeerde ik tijdens de drie uur durende workshop een oog te maken, wat tot mijn frustratie niet echt mooi werd.

“Ik heb er ook tien jaar over gedaan voor ik het en beetje kon”, zei de cursusleidster.

“Nu, zolang ga ik daar echt niet over doen!” dacht ik wellicht wat arrogant, maar zei dat natuurlijk niet.

Thuis meteen via marktplaats een oud oventje gekocht, poeders besteld, en een grote stapel boeken via Amazon laten komen. En dan maar studeren en experimenteren. Binnen twee jaar werd ik gevraagd voor workshops, demo’s en opdrachten, vooral ook door kunstenaars en edelsmeden. We zijn dus in oktober 2008 naar de kamer van koophandel gegaan om aan deze vraag te kunnen voldoen.

“Wat nou, tien jaar”, dacht ik, maar helemaal eerlijk was dat natuurlijk niet. Ik heb namelijk een voorsprong op de kunstenaars en edelsmeden, die vooral geïnteresseerd waren in mijn technische kennis. Tijdens mijn eerste opleiding aan de Universiteit Utrecht had ik behoorlijk veel materiaal-, natuur- en scheikunde gehad, en ze hadden mij geleerd hoe ik efficiënt experimenten opzet. Die kennis komt bij emailleren en glaskunst natuurlijk bijzonder goed van pas. Bij het verplichte lespakket hoorde zelfs een zeer uitvoerig vak over glas en kristal (amorfe en kristallijne stoffen). Destijds heb ik bij de evaluatie aangegeven dat ik dat vak echt zonde van mijn studietijd vond: ik studeerde opkomende innovaties, geen antieke technieken zoals glas! Helaas weet ik de naam van de Belgische docent niet meer, anders zou ik hem nu alsnog mijn excuus aangebieden, en hem heel hartelijk bedanken voor de zeer nuttige lessen. 

Categories: None