KATINKA WAELBERS

Love, laugh & learn

Blog

SPIJT?

Posted on June 27, 2015 at 5:25 AM

(deze blog is van januari 2015)

 

Regelmatig vragen mensen: "heb je geen spijt?" Het is nu drie jaar geleden dat ik mijn collega's van de universiteit vaarwel zei, en mezelf stortte in de kunst. Toen ik de grote stap waagde, waren er drie dingen waar ik bang voor was.

 

De eerste angst was een heel platte: het was crisis en kunst werd afgeschilderd een linkse hobby. Hoe ging ik het voor elkaar krijgen om zowel mezelf te blijven als mijn eigen boterham te verdienen? Er hoeft geen kaviaar op mijn brood, maar Old Amsterdam is toch wel erg lekker. Mijn streven was om binnen vijf jaar weer financieel onafhankelijk te zijn van mijn lief, en gelukkig kom ik nu al een heel eind, zonder mijn ziel te verkopen. Nu, daar ben ik heel tevreden mee!

 

Eenzaamheid was de tweede angst: zou ik het redden, dag in, dag uit in mijn eentje in de werkplaats? Geen baas die op je vingers kijkt, dat is natuurlijk wel lekker. Maar geen collega's en geen hordes enthousiaste studenten? Mijn weken zien er nu precies 180 graden anders uit dan voorheen: niet maandag tot en met donderdag zijn de drukke werkdagen, maar donderdag tot en met zondag. Ik geniet van de klanten, de workshops, de openingen van exposities (van mezelf of van nieuwe collega's), de demonstraties glasblazen, en de vele andere kunstactiviteiten. Donderdag tot en met zondag is het leven de Hemel op aarde. Maar als ik heel eerlijk ben, als ik maandag opsta en dus eigenlijk weekend heb, dan is het huis soms wel erg stil. Om aan het begin van de week je vrije dag (of dagen) te hebben in plaats van aan het einde, is niet echt gezellig. Maar de rest van de week maakt dat gelukkig meer dan goed, en naarmate het drukker wordt, heb ik die rustige dagen steeds harder nodig voor het maken van vrij werk en het uitvoeren van opdrachten. Dus ach, dat komt wel goed.


Big Bone. Bot is van AcrylicOne.

Het hondje van gefused glas. Totale hoogte 1,20 m.


 

De derde twijfel werd mooi verwoord door Riet, een heel lieve en intelligente Ravensteinse vrouw met wie ik laatst naar een historische lezing over glas-in-lood ging. Tijdens de pauze vroeg ze: "Mis je niet de intellectuele uitdaging? Leuke ontwerpen bedenken is natuurlijk hersenwerk, maar ze uitvoeren is vaak toch gewoon dagen achtereen zonder nadenken met je handen werken". Oprecht kon ik zeggen dat ik het gevoel heb gehad de afgelopen drie jaar meer geleerd te hebben dan de bijna 15 jaar die ik aan de universiteiten heb gewerkt. Natuurlijk is dat overdreven, maar naast het ontwikkelen van mezelf als kunstenaar (wat op zich al een hele klus is), moest ik zo ontzettend veel vaardigheden en kennis opdoen (en nog steeds), dat ik me geen moment "ondervraagd" heb gevoeld. Heel veel technische kennis van de materialen, gereedschappen en technieken is nodig om zelf efficiënt te kunnen werken en om echt goede workshops te kunnen geven. Het opzetten en onderhouden van verschillende goede werkplaatsen met goede machines is een kunstje in zichzelf, één waarvoor ik zelfs heb moeten leren lassen. Daarnaast heb ik moeten leren hoe je een bedrijf runt, inclusief de PR, de boekhouding, offertes, facturering, het inkopen en vaak importeren van gereedschap en materialen, het werken met zzp-ers, etc. etc. Het werken in opdracht, acquisitie en verkoop is weer een heel andere tak van sport waar je als filosoof aan een universiteit niet echt veel ervaring mee op doet. Dus nee, een uitdaging heb ik niet gemist. 

Heksenballen, 5 - 10 - 15 cm.

 

Riet keek me aan en zei: "maar wat dan als je het onder de knie hebt? Als het business as usual wordt, ga je je dan niet vervelen?" Nu, lieve Riet, ik ben nog lang niet klaar! Met glas & kunst hoef je je nooit te vervelen. Deze winter staat vooral in het teken van het glasblazen aan de blaaspijp, en het ontwikkelen van een techniek om crematie-as te verwerken in het geblazen glas. Dat houdt me wel weer een poos bezig, en het geeft me een zeer goed gevoel iets moois te maken voor mensen die net veel verloren hebben.

 

Categories: None